Bijzonder Verloskunde - Zwanger echo

Ik ben zwanger

Zwanger worden en zwanger zijn is een bijzondere gebeurtenis! Een nieuwe ervaring, die wellicht veel vragen oproept. We begeleiden en informeren je graag, via deze website, maar natuurlijk ook tijdens de controles.

Een intakegesprek plannen we voor je in bij ca. 8 weken. Deze afspraak duurt ongeveer 60 min. We stellen allerlei vragen om inzicht te krijgen in je eigen gezondheidstoestand en die van je partner. Tevens staan we stil bij de gezondheid van jullie families. Mocht je al eerder zwanger geweest zijn, lopen we deze gegevens ook nog eens met je na.

Meer informatie over de intake, vervolgcontroles en echo's

Tijdens de intake zullen we over diverse onderwerpen informatie verstrekken zoals de prenatale screening, leefwijzen tijdens de zwangerschap, erkenning, ontspannen & bewegen, de bloedonderzoeken en de kraamzorg. Daarnaast controleren we je bloeddruk en je gewicht.

Je kunt laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft. Dit onderzoek gebeurt al vroeg in de zwangerschap. Je bent niet verplicht om het onderzoek naar down-, edwards- en patausyndroom te doen. Het is een persoonlijke keuze. Denk daarom goed na over de volgende vragen voordat je besluit te het onderzoek te doen:

– Wil je tijdens de zwangerschap al weten of je kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft?
– Als je te horen krijgt dat je kind het down-, edwards- of patausyndroom heeft, wat wil je dan doen?

Wil je laten onderzoeken hoe groot de kans is dat je kind down-, edwards- of patausyndroom heeft? Dan kun je kiezen voor de NIPT.

Meer info prenatale screening

Vanaf 1 september 2021 kun je er voor kiezen om een medische echo te laten verrichten bij 13 weken om te onderzoeken of er sprake is van lichamelijke afwijkingen bij jullie kindje.

De 13 weken echo en de 20 weken echo zijn beide medische echo’s. De 13 weken echo lijkt veel op de 20 weken echo waarbij een echoscopist bekijkt of jullie kindje lichamelijke afwijkingen heeft door middel van een echo.

Jullie kiezen zelf of je een- of meerdere onderzoeken laat verrichten.

Wij zullen deze onderwerpen tijdens de intake uitgebreid met jullie bespreken.

Zoals hierboven beschreven lijken de 13 weken echo en 20 weken echo veel op elkaar. Hieronder staan de verschillen beschreven:

– Bij de 13 weken echo is het nog vroeg in de zwangerschap. Het kind is kleiner en minder ver ontwikkeld. Er is minder zichtbaar dan bij de 20 weken echo, maar sommige vaak ernstige afwijkingen zijn al wel te zien. Als er vervolgonderzoek nodig is heeft u bij de 13 weken echo meer tijd om te bepalen wat u met de uitslag doet.

– Bij de 20 weken echo is het kind al wat groter en zijn er meer details te zien. U heeft minder tijd om – als dat nodig is – vervolgonderzoek te laten doen en om te bepalen wat u met de uitslag doet.

– Soms kan de echoscopist uw kind bij de 13 weken echo of de 20 weken echo niet goed zien. Dit hoeft niet te betekenen dat er iets niet goed is met uw kind. Het kan bijvoorbeeld zo zijn dat uw kind niet goed zichtbaar in uw buik ligt. Bij de 13 weken echo wordt de echo niet herhaald als de echoscopist niet alles goed kon zien. Bij de 20 weken echo wel: de echoscopist zal u vragen of u nog een keer terug wilt komen. De echo wordt nog een keer gedaan.

– Bij de 13 weken echo kijkt de echoscopist niet of het een jongen of een meisje is. Bij de 20 weken echo kan de echoscopist meestal wel zien of het een jongen of een meisje is. U krijgt dit alleen te horen als u er zelf om vraagt.

meer info 13 weken echomeer info 20 weken echo

De vroege echo is bedoeld om onrust en onzekerheid weg te nemen bij bijvoorbeeld bloedverlies, een eerder doorgemaakte miskraam of buitenbaarmoederlijke zwangerschap. Er wordt gekeken of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt, of het hartje klopt en of er sprake is van een één- of meerlingzwangerschap.

Een echo is echter een momentopname en geeft geen garanties voor het verloop de weken er na. Lukt de echo niet naar onze wens, kijken we door middel van een inwendige, vaginale echo. Dit doet overigens geen pijn. Alleen met het inbrengen van de probe, voel je enigszins een drukkend gevoel.

Neem voor de eerste controle en de echo het volgende mee:
– Je huidige verzekeringsgegevens;
– Een geldig legitimatiebewijs;
– Gegevens over eerdere zwangerschappen en bevallingen als die niet in onze praktijk hebben plaats gevonden;
– Evt. medicijnen die je gebruikt;
– Een handdoek;
– Een lijstje met evt. vragen die je aan ons wilt stellen.

De termijnecho heeft als doel om de exacte uitgerekende datum vast te stellen. Het kindje wordt opgemeten van hoofd tot stuit. Naast het vaststellen van de uitgerekende datum worden de structuren van het kind beoordeeld voor zover dit al mogelijk is bij deze termijn.

Tijdens de zwangerschap kom je in eerste instantie iedere vier weken op controle. Naar mate de zwangerschap vordert, volgen de controles elkaar frequenter op. In totaal zullen het 10-12 controles zijn gedurende de zwangerschap.

De controles duren ca. 15 min. We staan stil bij hoe het met je gaat, de klachten die je hebt en we beantwoorden al je vragen. Over diverse onderwerpen geven we je informatie zoals borst- of flesvoeding, thuis of poliklinisch bevallen, wat te doen bij weeën, etc.

Elke controle beoordelen wij de groei van je baarmoeder en luisteren we naar de hartslag van de baby. Ben je verder dan 24 weken, dan controleren we ook de ligging van het kindje. Verder meten we iedere keer je bloeddruk en gedurende de zwangerschap zullen we je af en toe wegen om je gewichtstoename in de gaten te houden.

De liggingsecho heeft als doel om te bevestigen dat jullie kind met zijn of haar hoofd beneden ligt. De grootte van het kindje meten we niet. Een eenmalig meting zegt namelijk niets over het groeipatroon. De reguliere controles geven ons wel deze informatie en daar waar nodig verrichten we in een eerder stadium groei-echo’s of daar waar medische indicaties dit noodzakelijk maken.

Om diverse redenen kan het nodig zijn dat jullie kindje in de zwangerschap echoscopisch gecontroleerd wordt betreffende de groei. Deze echo(‘s) vinden ook plaats in PNS de Maasheggen of wij verzorgen ze bij ons op de praktijk.

Een miskraam

Wanneer een zwangerschap voor de 16e week eindigt, spreken we van een spontane abortus of een miskraam. Dit komt voor bij 10 tot 15% van alle zwangerschappen. De meeste miskramen vinden plaats vóór de 13e week, gerekend vanaf de laatste dag van de laatste menstruatie. Als je lichaam de vrucht spontaan gaat afstoten, ga je bloedverlies krijgen. De hoeveelheid bloedverlies hangt onder andere af van de duur van de zwangerschap. Vaak is het bloedverlies meer dan tijdens een menstruatie. Je kunt bloedstolsels en stukjes weefsel (baarmoederslijmvlies) verliezen. De bloedstolsel zijn meestal donker rood van kleur en hebben een gladde vorm.

In 90% van de miskramen is er sprake van een aanlegstoornis, zoals bijvoorbeeld een chromosoomafwijking of een fout in de celdeling. De vrucht wordt niet goed aangelegd en de natuur vindt als het ware een logische oplossing. De vrucht groeit niet verder en het lichaam stoot het af. Bekijk hieronder de folder voor meer informatie.

FOLDER MISKRAMEN

Meer informatie over jouw zwangerschap

Moeders voor Moeders wil graag de kinderwens van paren met vruchtbaarheidsproblemen vervullen. Daarom zamelt zij urine in van zwangere vrouwen. Hieruit wordt het hCG-hormoon gewonnen, dat vervolgens door farmaceutische bedrijven wordt gebruikt voor het vervaardigen van geneesmiddelen voor vruchtbaarheidsbehandelingen.

Aanmelden kan rechtstreeks via hun website.

aanmelden moeders voor moeders

Je hebt recht op 6 weken zwangerschapsverlof vóór de datum dat je bent uitgerekend. Je kunt doorwerken tot 4 weken voor de uitgerekende datum. De dagen die je in dat geval overhoudt, neem je mee naar je bevallingsverlof.

Als je bent bevallen, begint je bevallingsverlof. Dit duurt minstens 10 weken, ook als je baby later wordt geboren dan de uitgerekende datum. Opgeteld duren je zwangerschapsverlof en bevallingsverlof dus altijd minstens 16 weken.

De kraamtijd is eveneens een tijd vol nieuwe ervaringen. Je maakt kennis met je baby, je herstelt van de bevalling en je gezin staat volop in de belangstelling. De eerste week na de bevalling komt de kraamverzorgende voor jou en de baby zorgen. Zij leert je ook hoe je de baby verzorgt. De kraamverzorgende assisteert ons ook tijdens de bevalling thuis als poliklinisch. Voor de 16e week moet je aangemeld zijn. Stel ook altijd je zorgverzekeraar op de hoogte van je zwangerschap.

Wanneer je ongehuwd bent, maar wilt dat je kind de achternaam van je partner krijgt, is het van belang jullie je kindje laten erkennen. Bij het gemeentehuis kan dan ‘de akte van erkenning van de ongeboren vrucht’ opgesteld worden. Het is verstandig om dit al te regelen tijdens de zwangerschap. Het is verplicht om samen naar het gemeentehuis te komen in plaats van individueel.

Neem jullie legitimatiebewijzen mee. De akte kan dan direct opgemaakt en getekend worden. De akte moet bij aangifte van jullie kind meegenomen worden. Met deze akte is de rechtspositie van je partner omtrent het gezag echter nog niet geregeld. Hiervoor is een verzoek aan de kantonrechter nodig. Door het gezag te regelen hebben jullie beiden dezelfde rechten en plichten betreffende de juridische verantwoordelijkheid voor jullie kind. Kijk voor meer informatie op de website van jouw gemeente.

Meer info

Zwangerschaps cursussen

Een zwangerschap zijn voor moeder en kind een groeiproces, lichamelijk als geestelijk. Het is een unieke ervaring. Er veranderd veel in je lichaam en dat vraagt de nodige aanpassingen. Iedere vrouw ervaart dit proces anders. Dit geldt ook voor de ingrijpende belevenissen rondom een bevalling. In de zwangerschap kun jij je onder andere door middel van cursussen voorbereiden op de geboorte van jullie kindje, zodat je een beeld krijgt van wat je ongeveer kunt verwachten.

Een zwangerschapscursus geeft je inzicht in wat er gebeurd tijdens het geboorteproces. Door de kennis en inzicht kun je goed stil staan bij je verwachtingen en bij wat jij denkt dat je nodig hebt. Hierdoor willen we je vertrouwen en kracht geven in je eigen kunnen. Het is daarom ook belangrijk dat je een cursus kiest die bij jou/jullie past. Voor een overzicht van diverse zwangerschapscursussen klik je hieronder. Mocht je nog extra informatie willen of folders, spreek ons gerust hierover aan.

ZWANGERSCHAPSCURSUSSEN