Bijzonder_Verloskunde-anticonceptie

Anticonceptie

Wil je (voorlopig) niet zwanger worden? Bij ons kun je ook terecht voor anticonceptie. Tijdens de kraamweek en op de nacontrole wordt er ook over gesproken. Ben je niet bij ons bekend vanuit je zwangerschap of nog niet zwanger geweest, dan kun je toch ook bij ons terecht voor anticonceptie.

Er zijn verschillende vormen van anticonceptie en deze zullen we dan allemaal met je bespreken en bekijken. We plannen een afspraak op ons spreekuur in. Hier staan er al twee uitgelicht:


Anticonceptiepil

De pil wordt het meest gebruikt in Nederland. In de pil zitten hormonen die voorkomen dat je zwanger wordt. De hormonen zorgen ervoor dat er elke maand geen eicel vrijkomt. Daarnaast maken de pillen het slijm in de baarmoederhals dikker waardoor zaadcellen hier minder goed doorheen kunnen. Er zijn veel verschillende soorten van de anticonceptiepil op de markt. De anticonceptiepil is vorm van anticonceptie met hoge betrouwbaarheid mits juist gebruik.

Spiraaltje

Voor het plaatsen en verwijderen van een spiraal kun je bij ons in de praktijk een afspraak maken. Er zijn op dit moment 2 soorten spiralen: Hormoonspiraal (Mirena en Kyleena) bevat progestageen. Dit hormoon wordt geleidelijk afgegeven aan je baarmoederwand. Een hormoonspiraal werkt 5 jaar als anticonceptie. Koperspiraal (T-Safe of Ballerine) bevat geen hormonen. Een koperspiraal werkt 10 jaar als anticonceptie.

De vergoeding voor het spiraaltje is afhankelijk van de polisvoorwaarden van je verzekering. Bij de meeste verzekeringen valt het plaatsen onder het eigen risico.