Bijzonder Verloskunde - Bevalling baby geboren

De bevalling

Het krijgen van een kindje is een mooie, spannende en indrukwekkende gebeurtenis. Tijdens de zwangerschap kijk je uit naar de uitgerekende datum, de periode waarin jullie kindje geboren gaat worden. Een spannende periode die vaak vraagt om geduld. Het brengt ook onzekerheden en angsten met zich mee; hoe gaat het gebeuren, wanneer, de pijn, etc. Je probeert je er een voorstelling van te maken, maar dat is moeilijk.

Wij zullen je hierin zo goed mogelijk begeleiden en eventuele onzekerheden weg nemen. We luisteren naar jullie wensen en voorkeuren en bewaken tegelijk het baringsproces. Je kunt je op verschillende manieren voorbereiden op de bevalling en alle veranderingen als de baby er straks is.

FOLDER VOORBEREIDING BEVALLING

Hoe bereid je je voor op de bevalling?

Zorg dat je vanaf 37 weken een ziekenhuistas klaar hebt staan, ook wanneer het de bedoeling is dat je thuis gaat bevallen. Stop in deze tas de kleren waarin je wilt bevallen, schone kleding, toiletspullen en kleertjes voor je baby. Zet deze samen met de maxicosi en een extra deken of voetenzak klaar.

Als je aanvullend verzekerd bent, krijg je en kraampakket thuisgestuurd. Indien je niet aanvullend verzekerd bent, kun je een kraampakket kopen bij een thuiszorgwinkel of bestellen via je eigen verzekering.

Heb jij omtrent jouw bevalling specifieke wensen, dingen die je juist graag wenst of juist niet wenst? Of bepaalde angsten of onzekerheden? Schrijf deze dan op in een bevalplan. We zullen dan tijdens het spreekuur extra tijd voor je inplannen om dit plan door te nemen zodat wij op de hoogte ervan zijn.

Voorbeeld geboorteplan

Plaats van de bevalling

De bevalling kan thuis plaatsvinden of in het ziekenhuis. Wij vinden het belangrijk dat jullie daar bevallen waar jullie op je gemak zijn. Het kan wel zo zijn dat je een medische reden hebt om in het ziekenhuis te bevallen. In enkele gevallen kan dat ook met ons. Dit hebben we dan al in een eerder stadium met jullie besproken.

Thuis bevallen

Bij een thuisbevalling ben je in je eigen vertrouwde omgeving en wordt je kindje in jullie eigen omgeving geboren. Als er zich thuis een situatie voordoet waarin verplaatsing naar het ziekenhuis nodig is regelen we dit zo vlot en soepel mogelijk en in overleg met jullie.

Poliklinisch bevallen

Misschien kies je ervoor om poliklinisch in het ziekenhuis te bevallen. Je blijft dan voor het grootste gedeelte van de bevalling thuis. Zodra de bevalling ver genoeg gevorderd is gaan we naar het ziekenhuis. Wij zullen jullie daar dan verder begeleiden met ondersteuning van een kraamverzorgende.

Klinisch bevallen

Het kan zijn dat je om medische redenen onder controle bent van de gynaecoloog en de klinisch verloskundige. Je gaat dan in het ziekenhuis bevallen met ondersteuning van een verpleegkundige. Bij deze bevalling zijn wij niet aanwezig maar uiteraard zien jullie ons in het kraambed weer terug.

Wanneer bel je ons?

Vanaf 37 weken tot 42 weken mag je bevallen. Bij ongerustheid en vragen kunnen jullie ons altijd bellen, dag en nacht. Maar neem ook in onderstaande gevallen contact op met ons:

Bij de zwangerschap van een eerste kindje bel ons als je 2-3 uur regelmatige weeën hebt welke pijnlijk zijn en ongeveer 60 seconden duren. Bij een volgend kindje bel je ons als je 1 uur lang regelmatige weeën hebt.

Meestal breken de vliezen als je al weeën en ontsluiting hebt. De hoeveelheid vruchtwater dat je verliest kan verschillen; een grotere hoeveelheid ineens of druppelsgewijs. Je hebt er geen controle over en je kunt het dus niet ophouden zoals bij urineverlies. Vruchtwater ruikt zoetig. Urine ruikt zuur. Op het moment dat je denkt dat je vliezen gebroken zijn, neem een maandverband uit het kraampakket en doe deze in je ondergoed. Tijdens het bezoek aan jou kunnen wij deze beoordelen.

Als het vruchtwater helder is van kleur, bel je overdag direct. Gebeurd het ’s avonds laat of ’s nachts, mag je gerust afwachten tot de volgende ochtend als je verder geen andere klachten krijgt als regelmatige weeën, minder leven voelen of koortsig zijn.

Is het vruchtwater geel, groen of bruin van kleur, bel ons direct ongeacht het tijdstip. Het kindje heeft dan gepoept in het vruchtwater en dit vraagt om extra controle door ons. Is het hoofdje van het kindje niet (voldoende) ingedaald, ga direct liggen als de vliezen breken. Je belt ons en wacht tot de dienstdoende verloskundige bij je op bezoek is. Dit zullen we tijdens het spreekuur met je bespreken als dit het geval is.

Als je geen (goede) weeën hebt, mag je met gebroken vliezen niet in bad.

Een beetje bloedverlies tijdens de weeën is niet erg en het komt van het open gaan van de baarmoedermond. Het verliezen van slijm, evt. met bloed gemengd (slijmprop) kan ook geen kwaad. Dit geeft aan dat je lichaam zich klaar maakt voor de bevalling. Dit is een teken dat de baarmoedermond aan het rijpen is. De bevalling kan echter nog geruime tijd op zich laten wachten. Bij het verliezen van de slijmprop hoef je geen contact met ons op te nemen. Indien je helderrood bloed verliest als een menstruatie of met stolsels, moet je direct bellen.

Het kan zijn dat je op het spreekuur andere belinstructies van ons krijgt dan hierboven omschreven.

Pijn tijdens de bevalling

Elke bevalling is anders en elke vrouw beleeft de pijn van een bevalling ook anders. We proberen jullie zo te begeleiden dat je positief kan terugkijken op je bevalling. Onze beroepsgroep heeft een folder ontwikkeld over hoe om te gaan met pijn. In deze folder worden de vormen van pijnstilling uitgelegd. Je krijgt deze folder van ons tijdens het spreekuur of je kunt hem hieronder bekijken.

FOLDER BEVALLEN EN PIJN