ZWANGERSCHAPSKLACHTEN

Tijdens de zwangerschap kun je last hebben van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Aangezien geen enkele vrouw hetzelfde is zal de ene vrouw meer klachten hebben dan de andere. Om je goed voor te lichten over de meest voorkomende klachten hebben we hieronder een overzicht gemaakt.

Tijdens je zwangerschap werkt je maag en darmstelsel trager. Het is mogelijk dat je hierdoor harde ontlasting krijgt. Daarnaast heb je in de zwangerschap slappere vaatwanden en een zwaarder wordende baarmoeder. Hierdoor ben je gevoeliger voor aambeien.

Tips:
– Voorkom harde ontlasting
– Zorg voor vezelrijke voeding
– Drink voldoende
– Wanneer je veel last hebt van de aambeien kun je hiervoor de volgende middelen gebruiken: curanol- of lidocaine zalf. Spuit wat fysiologisch zout (zoals de neusspray) op een gaasje.

Bandenpijn is een vervelende, stekende pijn aan de zijkant van je onderbuik. Door de groei van je baarmoeder in je zwangerschap worden de baarmoederbanden opgerekt. Deze banden lopen vanaf de baarmoeder door je liezen naar je schaambot en stuit. Dit kun je met name voelen bij plotselinge of aanhoudende bewegingen. Bandenpijn is niet schadelijk. Je kunt bandenpijn niet voorkomen. Vaak verdwijnt bandenpijn in de loop van je zwangerschap.

Tips:
– Warmte in de vorm van een kruik, warm bad of warme douche.
– Een stevige onderbroek dragen
– Ondersteun je buik bij inspanning
– Geen zware dingen tillen

In de zwangerschap wordt het kraakbeen soepeler, zo ook je bekken. Dit zorgt ervoor dat het kindje het bekken kan passeren. Deze bekkenpijn veroorzaakt pijn aan de voorkant van het bekken, bij het schaambot, pijn in de heupen en/of onderrug. Vaak straalt de pijn uit naar de bovenbenen en kan het zelfs een tintelend en doof gevoel geven.

Tips:
– Verdeel je gewicht op beide benen (ga bij staan niet op één been staan)
– Probeer het traplopen te minimaliseren (bijzetten tree voor tree)
– Houd je benen niet te ver uit elkaar als je bijvoorbeeld uit bed stapt.
– Wanneer je uit bed stapt doe dit dan door eerst op je zij te draaien.
– Neem regelmatig rust.
– Blijf niet te lang in 1 houding staan, zitten of liggen.
– Zwaar huishoudelijk werk, zoals stofzuigen vermijden.

Door verhoogde druk van je baarmoeder op je blaas, meer vocht in je lichaam en door verslapping van je urinebuis moet je tijdens je zwangerschap vaker naar het toilet. Dit is het gevolg van hormonale veranderingen. Toch kan het ook een sluimerend signaal zijn van een blaasontsteking, omdat het feit dat je geen pijn hoeft te voelen bij het plassen. Geef dit daarom altijd bij ons aan als je opvallend vaak plast.
Wanneer je vóór de zwangerschap ook af en toe een blaasontsteking hebt gehad moet je er alert op zijn in de zwangerschap. Je hebt dan meer kans om een blaasontsteking te ontwikkelen. Het is belangrijk deze goed te behandelen omdat het anders voor veel harde buiken kan zorgen.

Tips:
– Veel drinken, met name water en eventueel cranberrysap
– Goed uitplassen
– Na toiletbezoek afvegen van voor naar achteren

Je bloedvaatjes liggen tijdens de zwangerschap meer aan de oppervlakte dan daarvoor. Dit komt door het hormoon progesteron. Hierdoor zijn ze veel kwetsbaarder. Aangezien je tandvlees in de zwangerschap wat gevoelig is, kan het sneller bloeden, met name bij tanden poetsen. Je kunt ook zomaar een bloedneus krijgen, vooral bij snuiten, niezen of de overgang van koude naar warmte.

Tips:
– Vermijd extreme overgangen van koude naar warmte ruimten
– Niet te hard je neus snuiten
– Regelmatig en goed poetsen met een zachte borstel
– Zorg voor regelmatig een controle bij de tandarts. Vertel hem altijd dat je zwanger bent.
– Wanneer je een bloedneus hebt, knijp je het neustussenschot iets dicht

Een bloeding in de eerste zwangerschapsweken kan wijzen op een innestellingsbloeding. Daarnaast kun je iets bloed verliezen na gemeenschap of na moeizame ontlasting. Bloedverlies in de eerste 12-14 weken kan ook wijzen op een beginnende miskraam. Meestal is er dan ook sprake van krampende buikpijn. Mocht je het bloedverlies kunnen verklaren door gemeenschap of moeizame ontlasting mag je dit rustig afwachten. Wanneer je ruim bloedverlies hebt, buikpijn en/of ongerust bent moet je ons altijd bellen. Wanneer je later in de zwangerschap bloedverlies hebt moet je ons altijd bellen.

Brandend maagzuur komt vaak voor tijdens de zwangerschap. Je maag komt in de verdrukking door de groeiende baarmoeder en de zwangerschapshormonen zorgen ervoor dat de sluitspieren van de maag minder krachtig samen trekken. Mochten ondanks de tips de klachten toch verergeren, dan kun je bijvoorbeeld Rennie, Gaviscon of Antagel proberen.

Tips:
– Frequent kleine beetjes eten
– Niet te veel, te vet en gekruid eten
– Minder koffie, thee en koolzuurhoudende dranken drinken
– Melkproducten nuttigen zoals een slokje melk of een hapje vanille vla
– Zorg dat je ’s nachts niet helemaal plat ligt

Doordat je tijdens de zwangerschap extra vocht vasthoud kan dit soms op je hand- en armzenuwen drukken. Aan de binnenzijde van je pols zit een soort tunneltje. Wanneer hierin vocht gaat zitten, raken je zenuwen wat bekneld. Je kunt hierdoor last krijgen van tintelende vingers, een slapend gevoel en je kracht in je handen verminderen.

Tips:
– Armen zoveel mogelijk omhoog houden en onder een afwisselende warme en koude kraan houden
– Een koud icepack in je hand kan verlichting geven door verkoeling, met name in de nacht
– Bij tintelingen je armen strekken en boven je hoofd en je vingers bewegen
– ’s Nachts je polsen spalken door bijvoorbeeld een polsbeschermer

In de tweede helft van de zwangerschap kun je wat last krijgen van ‘harde buiken’. Dit zijn samentrekkingen van de baarmoeder. Het is heel normaal als je een aantal keren op een dag een harde buik hebt. Tijdens je eerste zwangerschap heb je hier meestal wat minder last van dan tijdens een eventuele volgende zwangerschap. Voor de 37e week mogen deze harde buiken niet met regelmaat komen (bijvoorbeeld elke 5 minuten) en ook mogen ze niet pijnlijk zijn. Is dit wel het geval, dan is het verstandig om even contact met ons op te nemen. Als de baby erg beweeglijk is dan reageert de baarmoeder hier soms ook op met harde buiken, ook als de baby gaat indalen (rond de 36e week) zul je misschien wat vaker last van harde buiken hebben, dit worden indaling weeën genoemd.

Tips:
– Neem voldoende rust
– Til niet te zwaar
– Luister naar je lichaam
– Laat je urine controleren op een blaasontsteking bij de huisarts

Doordat de sluitspier van je blaas wat slapper wordt kun je zeker op het einde van de zwangerschap wat moeilijker je urine ophouden. Op momenten dat er extra druk op je blaas komt met name bij niezen, lachen of hoesten merk je dit.

Tips:
– Probeer je bekkenbodem stevig te houden door oefeningen te doen
– Niet te lang staan of te hard lopen
– Geen zware dingen tillen
– Houd bij hoesten of niezen je buik vast en span je bekkenbodemspieren
– Ga bij aandrang op tijd naar het toilet
– Zorg dat je goed uit plast
– Wanneer het urineverlies erg veel is, ga dan naar een bekkenfysiotherapeut

Een aantal zwangere kunnen in het begin van de zwangerschap erg misselijk zijn. De eerste vier maanden van de zwangerschap maakt de placenta het hCG-hormoon aan. Van dit hormoon kun je behoorlijk misselijk worden. Na 16 weken zwangerschap verdwijnt dit hormoon uit je lichaam en zal de misselijkheid afnemen. Het kan zijn dat je hierdoor ook overgeeft, wanneer dit af en toe is, is dat niet erg. Wanneer je weinig tot geen voeding en/of vocht binnenhoudt moet je altijd contact met ons opnemen.

Tips:
– Probeer voor het opstaan wat te eten
– Nuttig kleine maaltijden verspreid over de gehele dag
– Eet iets voor het slapen gaan
– Vermijdt stress en neem voldoende rust

Meestal in de eerste en laatste maanden van je zwangerschap kun je merken dat je moeite hebt met door en inslapen. Je moet vaak naar het toilet, een actief kindje of doordat je geen goede slaaphouding kunt vinden.

Tips:
– Gebruik in bed geen telefoon
– Lees een ontspannen boek
– Drink warme melk met honing voor het slapen gaan
– Wanneer je in de nacht niet goed slaapt, probeer dan overdag wat meer rust te nemen
– Voor het slapen gaan een wandeling maken
– Zorg voor een goed ritme
– Zo min mogelijk cafeïne houdende dranken drinken zoals koffie en cola
– Gebruik geen slaapmedicatie

Spataderen kunnen tijdens de zwangerschap ontstaan of erger worden. Dit komt omdat de zwangerschapshormonen ervoor zorgen dat de wand van de aderen in de benen slapper wordt. Het zijn opgezwollen bloedvaten die blauwaars door de huid schijnen.

Tips:
– Niet te lang stil staan
– Leg je benen wat hoger neer tijdens het slapen
– Niet met je benen over elkaar gaan zitten
– Draag geen knellende kleding
– Draag eventueel elastische kousen

Door de hormoonveranderingen in je lichaam kun je in het begin van de zwangerschap erg moe zijn. Deze klacht verdwijnt meestal na ongeveer drie maanden. Je kunt hier het beste aan toe geven. Daarnaast kan het een teken zijn dat je een laag ijzergehalte hebt. We prikken dit tijdens het eerste bloedonderzoek en opnieuw bij 30 weken zwangerschap.

Tips:
– Geef toe aan de moeheid
– Eet ijzerrijke voeding zoals bonen, linzen, erwten, donkergroene bladgroenten en volkorenproducten.
– Drink geen melkproducten tijdens de maaltijd
– Eet volddoende fruit
– Combineer ijzerrijke voeding met vitamine C

Door het hormoon progesteron kun je vocht gaan vasthouden. Vooral in de laatste maanden van de zwangerschap zul je het meeste vocht vast houden. Dit komt meestal voor in je voeten, handen en gezicht. Wanneer je bloeddruk goed is en je geen andere klachten hebt is vocht vast houden niet erg.

Tips:
– Leg je onderbenen hoog
– Na het douchen je armen en benen koud na douchen
– Drink voldoende
– Eet vochtafdrijvende producten zoals: bleekselderij en komkommer
– Gebruik geen overmatig zout

Doordat je hormoonspiegel tijdens de zwangerschap veranderd kan jeuk normaal zijn. Meestal krijg je jeuk op je armen, benen, buik en borsten. Het kan ook voor komen dat je jeuk hebt over je gehele lichaam. Naast de hormoonspiegel word dit ook veroorzaakt door stuwing in de lever. Hierbij komen galzure zouten vrij die jeuken. Het verdwijnt vrijwel direct na de bevalling weer.

Tips:
– Gebruik pH neutrale producten
– Koel de jeuk met ijskoud water
– Probeer er zo min mogelijk aan te krabben
– Strooi maïzena op de jeukende plekken
– Poeder het in met mentholpoeder of smeer het in met calendula creme

Bijzonder_Verloskunde LOGO_WIT

BIJZONDER Verloskunde

Gennep, Bergen, Milsbeek, Well

T 06-50602963
E info@bijzonderverloskunde.nl

Bijzonder_Verloskunde LOGO_WIT

BIJZONDER Verloskunde

Gennep, Bergen, Milsbeek, Well

T 06-50602963
E info@bijzonderverloskunde.nl