Kraamzorg

Wij zullen je tijdens het kraambed regelmatig bezoeken om te zien hoe het met jou en je kind gaat. Samen met de kraamverzorgster worden zo eventuele problemen tijdig herkend. Uiteraard kun je altijd bellen bij bijzonderheden of vragen.

De kraamverzorgster is de eerste week na de bevalling bij jullie in huis. Afhankelijk van de situatie zullen we het kraambed afsluiten na 7 tot 10 dagen. De kraamverzorgster zal elke dag de controles uitvoeren bij de moeder en het pasgeboren kindje. Zij zal ook ondersteuning bieden bij borst- en flesvoeding.

Zwangerschap en de geboorte van een kindje zijn blije maar ook ingrijpende gebeurtenissen. Emoties kunnen hierbij een belangrijke rol spelen. Een baby verandert veel in je dagelijkse leven. Geef jullie de tijd om aan al deze veranderingen te wennen. Na het kraambed wordt de zorg verder overgenomen door het consultatiebureau en de huisarts.

Ongeveer 6 weken na de bevalling kom je nog een laatste keer samen met jullie kindje in onze praktijk. Tijdens deze afspraak kijken we terug op de zwangerschap, de bevalling en het kraambed. Daarnaast kunnen we indien gewenst een aantal controles uitvoeren zoals de bloeddruk en het ijzergehalte meten. Ook vinden wij het belangrijk om te horen hoe jullie onze zorg hebben ervaren. Vragen worden beantwoordt en we geven je indien nodig een advies voor een volgende zwangerschap.

Ben je tijdens zwangerschap en bevalling onder begeleiding geweest bij de gynaecoloog, nemen wij de zorg van het kraambed over van hun. Voor de nazorg kun je je al in de zwangerschap telefonisch aanmelden bij ons.

Meer informatie over na de bevalling

Borstvoeding wordt wereldwijd aangeraden als eerste keus voor babyvoeding. Het is de meest natuurlijke en gezonde voeding voor een baby. Het bevat stoffen die de baby beschermt tegen infecties en allergieën, waardoor het bijdraagt aan de gezondheid en een goede ontwikkeling van jullie kindje. Borstvoeding geven heeft ook voordelen voor de moeder. Om de kans van slagen in het geven van borstvoeding te vergroten,
is het verstandig je hierop goed voor te bereiden.

Er bestaat ook de mogelijkheid om voorlichtingsavonden te volgen. Deze worden verzorgd door de lactatiekundige Loesje Nillessen. Meer informatie vindt je terug op haar website www.momsandmilk.nl.

Of op onder andere de volgende sites:
www.borstvoeding.nl
www.borstvoedingnatuurlijk.nl
www.lalecheleague.nl
www.voedingscentrum.nl
www.nvlborstvoeding.nl

Als je om persoonlijke of medische redenen geen borstvoeding gaat geven of als het geven van borstvoeding ondanks goede begeleiding niet lukt, is kunstvoeding een prima alternatief. Meer informatie over het geven van kunstvoeding is te vinden op www.voedingscentrum.nl.

Het boek “Borst of fles? De juiste keuze voor jou en je baby.” kan jullie helpen een keuze te maken. Tijdens een van de controles op het spreekuur zullen we ook uitgebreider stil staan bij het geven van borst- of flesvoeding. Zijn hier eerder al vragen over, spreek ons gerust aan.

De aangifte moet plaatsvinden binnen 3 werkdagen in de gemeente waar jullie kindje is geboren. Kijk goed op de site van de gemeente of er een afspraak gemaakt dient te worden voor de aangifte. De aangifte kan alleen gedaan worden door iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest. De vader is dus in de meeste gevallen de aangewezen persoon voor deze taak. Bij de aangifte moeten de identiteitspapieren, het eventuele trouwboekje of het bewijs van de erkenning meegenomen worden.

Ook de ziektekostenverzekering dient op de hoogte gebracht te worden van de geboorte van jullie kindje.

De huisarts wordt door ons of door het ziekenhuis op de hoogte gebracht van het verloop van de bevalling.

Hielprik

De hielprik word binnen 8 dagen na de geboorte uitgevoerd door de kraamzorgverpleegkundige van het Geboortezorg Limburg. Voor de hielprik wordt er een beetje bloed afgenomen uit het hakje van de baby. Dit bloed wordt getest op een aantal zeldzame erfelijke ziektes. De hielprik is belangrijk. Tijdige opsporing van deze ziektes kan zeer ernstige schade aan de lichamelijke en geestelijke ontwikkeling voorkomen of beperken. De meeste ziektes zijn niet te genezen maar wel te behandelen met bijvoorbeeld medicijnen of een dieet.

Na de hielprik wordt het bloed naar een laboratorium gestuurd. Daar wordt het bloed onderzocht. De uitslag van de hielprik is binnen vijf weken bekend. Ouders worden altijd over de uitslag geïnformeerd.

MEER INFORMATIE
Gehoortest

De gehoortest wordt meestal op dezelfde dag als de hielprik verricht ook door de kraamzorgverpleegkundige. De baby krijgt een klein dopje in het oor waaruit een hoge piep komt. Tijdens het onderzoek wordt de weerkaatsing van het trommelvlies gemeten. De uitslag krijg je direct. Als er teveel omgevingsgeluid is of de oortjes zijn “verstopt”, kan het zijn dat het onderzoek nogmaals moet worden uitgevoerd.

Rond de 35e week van je zwangerschap en bij de geboorteaangifte ontvang je een folder waarin deze onderzoeken worden uitgelegd.

MEER INFORMATIE

Vitamine K moet elke dag gegeven worden aan jullie kindje vanaf dag 8 tot en met 3 maanden na de bevalling. Dit hoeft enkel bij het geven van borstvoeding. Bij flesvoeding is vitamine K al toegevoegd. Met vitamine D begin je ook op dag 8 en geef je je kindje tot en met zijn vierde verjaardag.

Het consultatiebureau wordt automatisch op de hoogte gebracht aan het einde van je kraamweek. Zij nemen dan telefonisch contact met je op, plannen een afspraak in en komen na een aantal dagen bij je thuis voor een 1e bezoek. Zij vervolgen je kindje tot het vierde levensjaar.

Dit is het laatste bezoek bij ons. We praten samen na over hoe het met jullie als gezin gaat. Daarnaast komen we ook terug op de anticonceptie en evalueren we de zorg.

Bijzonder_Verloskunde-Kraambed

Kraambed

Tijdens het kraambed zullen wij je regelmatig bezoeken om te zien hoe het met jou en je kindje gaat. Samen met de kraamverzorgster kunnen we problemen tijdig herkennen. De kraamweek duurt ongeveer 8 dagen.

Wat doen wij tijdens de kraambezoeken:
– Hoe gaat het in jullie gezin;
– Napraten over de bevalling;
– Controles van moeder en kind;
– Hoe gaat het met de voeding van het kindje.

Aan het einde van de kraamweek dragen we de zorg over aan het consultatiebureau en je eigen huisarts.